Oorlogsheld en Veteraan Jacques Brijl nieuw lid Comité van Aanbeveling

Het bestuur van de stichting Herdenking Veteranen is bijzonder vereerd met het toetreden van de Luitenant-kolonel bd Jacques Zeno Brijl als lid van het Comité van Aanbeveling.

brijl

Oorlogsveteraan Jacques Brijl werd geboren op 21 mei 1927 te Modjokerto (nabij Soerabaja) als zoon van Marie Robert Lammers Brijl, zelf krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog, en Odilia Elvire Lafontaine. Jacques Brijl heeft een lange carrière als beroepsofficier bij de infanterie gekend welke hij afsloot als luitenant-kolonel. Als eerste-luitenant werd hij wegens dapperheid onderscheiden met de Bronzen Leeuw, de op een na hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland. De overweging werd het Koninklijk Besluit van 31 maart 1952 luidt als volgt:

Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden in de nacht van 24 op25 December 1948, als commandant van het detachement Koedoes (Midden-Java). Toen zijn detachement dooreen overmachtige terroristische bende werd aangevallen, heeft hij door een juiste voorbereiding deze aanval in korte tijd kunnen afslaan. Vervolgens heeft hij, door juist en snel ingrijpen eveneens de gelijktijdig ingezette hevige aanval op de ongeveer 2 kin. Oostelijker gelegen suikerfabriek “Rendeng” tot staan weten te brengen.Hij heeft zich daartoe persoonlijk met een aantal vrijwilligers derwaarts begeven en het commando van de aanwezige zwakke bezetting overgenomen, waarna de vijand met zware verliezen werd teruggeslagen, zodat dit belangrijke object kon worden behouden.”

Reeds als officier – en na zijn pensioen – was hij betrokken bij vele activiteiten gericht op hulpverlening aan kwetsbaren in de samenleving met name op internationaal niveau. Zo werd hij in 1973 benoemd tot directeur bureau uitzending artsen en verpleegsters bij de medische missie actie “Memisa”. Daarnaast was hij o.a. hoofdbestuurslid van Terres des Hommes en voorzitter van de medische hulporganisatie Horizon Holland Foundation. Verder is hij een aantal jaren directielid geweest bij de United Nations Disaster Relief Coordinator te Genève. Voor dit alles werd hij in 2003 door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege zijn vele inspanningen in relatie met Indonesië, waaronder hulp t.b.v. de tsunami ramp in Atjeh ontving hij van President Susilo Bambang Yudhoyono de “Bintang Mahaputra” in 2009.

Recent – dus op hoge leeftijd- zet Jacques zich in voor de (postume) toekenning van oorlogsdecoraties aan gewezen militairen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en diens nasleep hebben ingezet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Hij heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan Indische oorlogsveteranen, van de toenmalige minister van Defensie mevr. Hennis-Plasschaert werd hij daarvoor geëerd met de toekenning van het Ereteken van Verdienste in Goud van het Ministerie van Defensie. Tijdens de uitreiking op Veteranendag in 2014 verwoordde de minister het als volgt:

Vandaag wil ik ook de heer Brijl noemen. Meneer Brijl, met hart en ziel zet u zich dagelijks in om oud-militairen alsnog aan een eervolle decoratie te helpen. Oud-militairen die offers hebben gebracht, maar om uiteenlopende redenen geen onderscheiding ontvangen hebben. Voor uw inzet ontvangt u straks het ‘Ereteken voor Verdienste in Goud’. En ik vind het een eer om u deze onderscheiding persoonlijk te mogen opspelden”.

Ton Lutter

Bron foto: Defensiekrant.