Column Tweede Kamerlid Anne Mulder voor Veteranendag

Anne Mulder is kamerlid voor de VVD en veteraan. Voor de Veteranendag schreef hij onderstaande column: Nederland heeft ruim 100.000 veteranen. Dit zijn deels militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet.

Nederland heeft ook een groeiende groep jongere veteranen. Dit zijn veteranen die hebben deelgenomen aan missies bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Bijna 900 Nederlandse militairen zijn nu op een buitenlandse missie. Dat varieert van bekende missies zoals de inzet in Kunduz tot een minder bekende missie als UNAMID in Darfur. Deze militairen van nu zijn de veteranen van morgen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze zijn uitgezonden door een democratisch gekozen regering om moeilijke taken te verrichten onder vaak gevaarlijke omstandigheden waarbij ze het risico lopen te sneuvelen of gewond te raken.

De aandacht en respect voor veteranen is de afgelopen jaren toegenomen. Dat ging niet vanzelf. De militairen die terugkeerden uit Nederlands-Indië ondervonden in de Nederlandse maatschappij weinig begrip voor hun ervaringen. In de loop van de jaren tachtig besloten ze niet langer over hun ervaringen te zwijgen, maar bewust en gericht aandacht van zowel de maatschappij als de politiek te vragen voor hun problemen. Met succes. Zo zijn de waardering, erkenning en zorg voor veteranen sinds kort verankerd in de Veteranenwet. Ons Kamerlid en oud-F16 piloot Andre Bosman was mede-initiatiefnemer van deze wet waarmee hij tevens een belofte uit ons verkiezingsprogramma inloste. Sinds 2005 vindt in Den Haag de jaarlijkse Veteranendag plaats. Een eerbetoon aan Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering voor veteranen centraal staat. Op zaterdag 30 juni is het weer zover. Veel veteranen kijken uit naar deze dag. Naast het feit dat ze in het zonnetje worden gezet, is het voor hen de gelegenheid om kameraden te ontmoeten en te spreken met wie ze onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden lief en leed hebben gedeeld. Vaak heeft men aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Het is voor veteranen soms toch lastig hun emoties, ervaringen en verhalen te delen met mensen die niet onder oorlogsomstandigheden hebben gewerkt. Onder elkaar gaat dat makkelijker. De behoefte aan onderling contact is groot. Daarom is het goed dat een groot aantal gemeenten en regio’s in aanloop naar de landelijke Veteranendag een eigen veteranendag of eigen veteranen-activiteiten organiseren. Deze dagen en activiteiten worden door veteranen zeer gewaardeerd. Ze voorzien in een grote behoefte. Veteranendag begint met een plechtige ceremonie in de Ridderzaal gevolgd door een medaille-uitreiking op het Binnenhof. Aan elke missie is een herinneringsmedaille verbonden. Aan de kleuren van de medaille is te zien aan welke missie de drager van de medaille heeft deelgenomen. Naast de blijk van waardering die een medaille is, heeft het als voordeel dat veteranen onder elkaar kunnen zien wie waar gediend heeft. Dat vergemakkelijkt het onderlinge contact. Na de plechtigheden vindt het defilé plaats. De kroonprins neemt dit defilé af. Alle deelnemers aan het defilé, jong en oud, scheppen er eer in netjes in de pas te lopen op het moment dat men langs de kroonprins marcheert. Er zijn stokoude veteranen die zeer moeilijk ter been zijn maar die er alles aan doen op eigen kracht te defileren. Aansluitend start het feest op het Malieveld en dat feest op het Malieveld eindigt steevast met de opmerking: Tot volgend jaar! Anne Mulder Dienstplichtig soldaat Dutchbat-III Srebrenica Lid Comité Nederlandse Veteranendag Lid Tweede Kamer

Bron: www.veteranendag.nl